Fenntarthatósági Stratégia

Amit ma teszünk, meghatározza a jövő generációjának életét.

1. Célkitűzés:

Közép-Kelet Európa első olyan online sí utazási irodájává váljunk, amely fenntartható elveket képvisel! Bízunk abban, hogy úttörőként sokan követnek majd minket!

2. Utazás:

a. Buszaink: Minimum EURO 5 besorolású CO2 kibocsátású buszokkal szállíttatunk. A buszos utazás sajnos igen hosszú, viszont igyekszünk nektek a lehető legkényelmesebb buszokat biztosítani. Ti is tudjátok, hogy a Francia Alpokért megéri ennyit utazni.

b. CO2 kompenzáció: A buszaink által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét csökkenteni nem tudjuk, viszont megfelelő arányban anyagilag hozzájárulunk egy franciaországi faültetést támogató projekthez: https://tree-nation.com/ illetve https://carbonfund.org/
Ha te is szeretnél utazásoddal hozzájárulni egy fa elültetéséhez, nincs más dolgod, mint a foglaláskor jelezni nekünk, hogy busszal utazol velünk! Nem kerül többe egy csésze kávénál, jelentősége viszont annál nagyobb: felajánlásoddal közösen tehetünk bolygónkért.

c. Carpooling egyéni utazóknak: egyre többen jöttök ki hozzánk egyéni utazással, legyen az autó, repülő, reptérről bérelt autó, vonat stb. Kitaláltuk, mi lenne, ha megosztanátok egymás között, ki hová, mikor megy, van-e esetleg helye az autóban? Egyedül jössz valamelyik reptérről? Hát írd ki, hátha valaki fel tud venni és együtt jöhettek ki hozzánk az Alpokba!
Ez a megoldás nem csupán környezettudatosabb, de jóval gazdaságosabb is, arról nem beszélve, hogy még akár új barátokra/ivócimborákra is szert tehetsz az út során!
Ezeket a hirdetéseket a külön erre kialakított Facebook csoportba tudjátok kiírni: LINK

Szinte az összes kiválasztott síterepünk valamely nemzeti park szélén található. Kérünk titeket, hogy figyeljetek az ott tartózkodásotok alatt az ökológiai lábnyomotokra.
• Mielőtt pályán kívül csúszol, bizonyosodj meg arról, hogy nem olyan területről van szó, ahol a honos állat- és növényvilágban kárt tehetsz. Különösen igaz ez a nemzeti parkok területére!


3. A helyszínen:

Szinte az összes kiválasztott síterepünk valamely nemzeti park szélén található. Kérünk titeket, hogy figyeljetek az ott tartózkodásotok alatt az ökológiai lábnyomotokra.
Mielőtt pályán kívül csúszol, bizonyosodj meg arról, hogy nem olyan területről van szó, ahol a honos állat- és növényvilágban kárt tehetsz. Különösen igaz ez a nemzeti parkok területére!

a. Igyatok csapvizet! Hisz nem csak ingyen van, de a világ egyik legjobb minőségű vize folyik a csapból (nem érdemes boltban műanyagba palackozott vizet vásárolni pénzért).

b. Szelektív hulladék: kérünk titeket, hogy az általatok termelt hulladékot már az apartmanban 3 kategória szerint gyűjtsétek, mivel mindenhol 3 féle lehetőséget fogtok találni a kinti szemetes kukáknál is:


c. Vásároljatok helyi termékeket a boltokban, hiszen jóval kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, mint bármely import élelmiszer, ami akár több ezer kilométert is utazik, mielőtt a boltok polcaira kerül.

d. Piac: a legtöbb helyszínen találtok piacot, ahol az összes helyi termelő képviselteti magát. Sajtok, felvágottak és minden, ami szem-szájnak ingere megtalálható. A turista információs irodában elárulják nektek, hogy pontosan melyik nap és hol találjátok a piacot.

e. Cigicsikkek: Mi nem a dohányzás egészségkárosító hatására hívjuk fel a figyelmeteket, hanem arra, hogy a cigicsikk nem kerülhet eldobásra! Sokan nem tudják, de a csikk veszélyes hulladéknak minősül. Ha bementek a Tourist Infóba és kértek alumínium csikktartót a síterep logójával, ezt a pályára is magatokkal vihetitek, sőt még ékes szuvenírként is használható!

4. Programjaink:

Az általunk a helyszínen szervezett közösségi evős-ivós programjaink mind egytől egyig környezetbarát programok minimális hulladék termelésével. A programjainkról teljesen eltávolítottuk az egyszer használatos műanyagokat: a forraltbort bögréből isszuk, és a sütögetésnél sem lesz már szükség műanyag tányérokra és evőeszközökre.
Az ételek elkészítése pedig árammal működő sütő berendezésekkel történik, mellőzve bármilyen marhahús felhasználását, mely köztudottan óriási mértékben terheli környezetünket. Húsimádók, ettől függetlenül egy percig se aggódjatok, jól fogtok lakni mindannyian!
A pályán történő programjainkon az oktatás mellett igyekszünk nektek megmutatni a természet szépségeit, és a hegységek kialakulásának geomorfológiai folyamatait is elmagyarázzuk nektek!

5. Utasok tájékoztatása:

A több oldalas utastájékoztatók korszaka lejárt, mivel mi nem nyomtatunk és termelünk papírhulladékot feleslegesen.
Az idei évtől kezdve mobil applikáció áll rendelkezésetekre a síhét során, mely segítségével értesültök majd mindenről, ami csak fontos lehet a helyszínen!


6. Promócióink:

Kizárólag online promóciót használunk a túráink népszerűsítésére! Plakátot, szórólapot és egyéb kézzel fogható, eldobható dolgokat nem fogtok látni rólunk. Ajándéktárgyaink, melyeket a helyszíneinken kaptok majd kézhez és tarthattok meg emlékbe, mind minőségi anyagokból készültek, tartós használatra.


7. Utazási Iroda Működése:

Értelemszerűen a hosszú távon fenntartható Utazási Iroda működésének előfeltétele, hogy a belső rendszerünk is anyagilag fenntartható legyen, mivel a környezettudatos szemléletmód önmagában (egyelőre) drágább, mint a pazarló. Éppen ezért a konkurens irodáktól az áraink picivel magasabbak, mivel az ökoszisztéma fenntarthatóságára is gondolnunk kell! Mi nyíltan vállaljuk, hogy nem a legolcsóbbak vagyunk, viszont ezért az árkülönbségért cserébe a helyszínen mindent megteszünk, hogy jól érezzék magukat kicsik és nagyok egyaránt!

A tömegturizmus sajnálatos módon akarva akaratlanul befolyást gyakorol az ökoszisztémára. Mi megpróbálunk arra odafigyelni, hogy a túráinkkal a lehető legkisebb hatással legyünk arra a gyönyörű hegyi környezetre, amelyben szeretnénk majd gyermekeinket is síelni látni! Hogy a gyermekeink fognak-e még síelni, az rajtunk múlik! Cselekvés helye az    ITT, ideje pedig a MOST!

A Te véleményed?

Számunkra fontos a véleményed! Vannak esetleg további ötleteid vagy tippjeid, hogyan válhatnánk még környezettudatosabbá? Vagy talán van valami, amiről megfeledkeztünk? Írj nekünk bátran, hiszen mindig szívesen várunk új ötleteket, véleményeket!

Kapcsolatfelvétel